Jesus nailed to cross

VAIKUTUS

Millainen vaikutus Jeesuksen elämällä oli maailmaan?

Kukaan ei ole muuttanut maailmaa enemmän kuin Jeesus.

Historia ei tunne ketään, jolla olisi yhtä suuri vaikutus kuin Jeesuksella. Yksikään toinen johtaja ei ole saanut aikaan niin monia positiivisia muutoksia seuraajissaan. Ihmiset, jotka kohtaavat ylösnousseen Kristuksen, muuttuvat. Heidän elämänkatsomuksensa muuttuu. Jumalan antaman voiman ja uskon avulla kristityt kestävät vaikeitakin aikoja. Monet omistautuvat muiden palvelemiseen asettamatta omia tarpeitaan ja toiveitaan etusijalle.


Ensimmäisen vuosisadan kristityt

Jeesuksen ristiinnaulitsemisen jälkeen opetuslapset olivat surun murtamia. Säästääkseen henkensä he olivat jättäneet hänet Getsemanen puutarhassa. Mutta kun he olivat kohdanneet ylösnousseen Kristuksen, heissä tapahtui suuri muutos. Yhtäkkiä he olivat innokkaita jopa vaarantamaan elämänsä kertoessaan Jeesuksesta. Monia heistä kidutettiin ja tapettiin, kun he julistivat että Jeesus elää.

Myös entiset epäilijät ja viholliset kokivat muutoksen. Jeesuksen veli Jaakob ei ensin uskonut Jeesuksen olevan mitenkään erityinen henkilö. Mutta kun kuolleista noussut veli oli ilmestynyt Jaakobille, tämä uskoi, että Jeesus on Herra. Jaakobista tuli vieläpä Jerusalemin seurakunnan johtaja. Hän kuoli marttyyrina v.62 jKr.

Saul Tarsolainen johti ensimmäisten kristittyjen vainoa. Hän telkesi ihmisiä vankiloihin. Jos he eivät kieltäneet uskoaan, hän teloitutti heitä. Mutta matkalla Damaskokseen hän kohtasi ylösnousseen Kristuksen järisyttävällä tavalla. Saulista, kristinuskon vihollisesta, tuli Paavali, kristillisen sanoman tärkein julistaja.

Korkea roomalainen virkamies Plinius Secundus kirjoitti, että kristityt puolustivat totuutta viimeiseen asti. Hänen tehtävänsä oli kiduttaa ja teloittaakin heitä, jos he kieltäytyivät kiroamasta Jeesusta, mutta häneen teki suuren vaikutuksen heidän vakaumuksensa "olla tekemättä mitään pahaa, olla koskaan kavaltamatta, varastamatta, tekemättä huorin, valehtelematta ja pettämättä luottamusta". Kautta aikojen ovat todelliset kristityt ympäri maailman olleet esimerkkejä totuudesta ja rakkaudesta, joka on Jeesus Nasaretilaisessa.

Historioitsija Philip Schaff kuvaili Jeesuksen vaikutusta maailman historiaan ja kulttuuriin. "Jeesus Nasaretilainen valloitti useampia miljoonia ihmisiä kuin Aleksanteri Suuri, Caesar, Muhammed ja Napoleon käyttämättä rahaa ja aseita. Ilman tieteen apua hän kirkasti ihmisyyttä ja jumaluutta enemmän kuin kaikki filosofit ja oppineet yhteensä. Ilman opittua kaunopuheisuutta hän puhui elämän sanoja ennen kuulumattomalla tavalla ja vaikutti voimakkaammin kuin yksikään puhuja tai runoilija. Kirjoittamatta riviäkään hän on innoittanut kirjailijoita ja ollut aiheena saarnoihin, puheisiin, keskusteluihin, tieteellisiin tutkimuksiin, taideteoksiin ja ylistyslauluihin - enemmän kuin kaikkien aikojen suurmiesten joukko."


Oman aikamme kristillisyys

Kristusta eivät sido ajan tai paikan rajat. Monet aikamme epäilijät ovat vakuuttuneet hänestä aivan niin kuin ensimmäisen vuosisadan ihmiset. Esimerkiksi Lew Wallace, jota pidettiin nerona, oli tunnettu ateisti. Kahden vuoden ajan Wallace etsi Euroopan ja Amerikan parhaista kirjastoista todisteita, jotka mitätöisivät kristinuskon lopullisesti. Kun hän kirjoitti toista lukua kirjaansa, hän joutui lankeamaan polvilleen ja huutamaan Jeesukselle: "Minun Herrani ja minun Jumalani".

Varman todistusaineisto äärellä hän ei voinut enää kieltää, että Jeesus Kristus oli Jumalan Poika. Myöhemmin Lew Wallace kirjoitti kirjan Ben Hur, joka on tunnetuimpia Kristuksen ajasta kertovia romaaneja.

Samoin C.S. Lewis, Oxfordin yliopiston professori, oli agnostikko, joka kielsi Kristuksen jumaluuden pitkään. Mutta hänkin tunnusti rehellisyyden nimissä Jeesuksen Jumalakseen ja Vapahtajakseen sen jälkeen kun hän oli tutustunut Jeesuksen jumaluudesta kertovaan todistusaineistoon. Seuraavina vuosina hän kirjoitti useita kristinuskoa puolustavia kirjoja, m.m. Tätä on kristinusko ja Paholaisen kirjeopisto.

Nykyäänkin monet ovat omistautuneet kristillisen sanoman levittämiseen. Useat heistä ovat joutuneet kärsimään kidutusta ja kuolemaankin. Esimerkiksi laajalti tunnettu romanialainen pastori Richard Wurmbrand vietti 14 vuotta vankilassa ja oli jatkuvasti kidutettavana, koska hän oli johtanut maanalaista seurakuntaa kommunistisen vallan aikana. Jopa sen jälkeen, kun hän kansainvälisen painostuksen johdosta oli päässyt pois Romaniasta, hän sai tappouhkauksia kommunistiselta puolueelta. Nämä pelottelut eivät kuitenkaan vaientaneet häntä. Hän jatkoi Kristuksen evankeliumin julistamista avoimesti.

Samaan aikaan Koreassa Joon Gon Kim, tunnettu kristittyjen johtaja, joutui näkemään kuinka kommunistien kannattajat tappoivat hänen vaimonsa ja isänsä hänen silmiensä edessä. Hänetkin hakattiin tajuttomaksi ja jätettiin kuolemaan. Hän jäi eloon ja pyysi Jumalalta rakkautta vihollisiaan kohtaan. Lopulta hän johdatti heistä 30 uskomaan Kristukseen. Mukana oli sekin mies, joka oli vastuussa hänen perheenjäsentensä surmaamisesta.

Kristuksen rakkaus vie myös toimimaan maailman parantamiseksi. Äiti Teresa oli huomattava esimerkki henkilöstä, joka antoi elämänsä Kristuksen palvelukseen. Tunnetusta palvelutyöstään köyhien parissa hän sanoi: "Työmme ainoastaan ilmaisee rakkauttamme Jumalaan".

Hänen laillaan monet muutkin ovat omistautuneet palvelemaan köyhiä ja hyljeksittyjä. Pelastusarmeijan perustajat William ja Katherine Booth uskoivat, että sen mitä teemme heikoille, me teemme Kristukselle. Heidän aloittamastaan liikkeestä muodostui innokas armeija, joka halusi muuttaa ympäröivää maailmaa.

Edellä mainitut ihmiset ovat saaneet tyydytyksen ja ilon Jeesuksen seuraamisesta. Heissä tapahtui muutos, kun he kohtasivat Kristuksen ja antoivat elämänsä hänen käyttönsä. Jokaisella heistä on ollut myönteinen vaikutus maailmaan. Agnostisismi, ateismi ja yleinen humanismi eivät pystyneet antamaan heille todellisia vastauksia. Myös tämän ajan maailma tarvitsee kristinuskoa.

Ehkä sinäkin haluat kohdata Jumalan ja kokea kuinka hän voi muuttaa elämäsi. Kristus tahtoo tulla sydämeesi ja antaa sinulle uuden elämän. Siitä, miten se tapahtuu, kerrotaan osiossa Sinä.